Yenidoğan bebekler için yatak seçimi
Toplumdaki anne ve babaların yeni doğan çocukları için ilk etapta düşündükleri konulardan birisi de bebekler için yatak seçimi hususudur. Yeni doğan diye tanımlanan 0-1 yaş arası bebekler için yatak seçimi, özellikle anneler için çok değer taşımakta olup tüm ailenin huzurunu etkilemektedir. Birçok ailede kullanılacak beşikten ziyade, içerisinde yer alacak olan yatağın kalitesi daha ön planda tutulmaktadır. Yatağın neden bu kadar önemli olduğu konusu ise tamamen doktorların ve fizyoterapistlerin yaptığı araştırmaların sonucunda ortaya çıkan değerlere bağlıdır. Gerçekleştirilen testler sonucunda ilk 12 ay sürecinde bebeklerin nasıl bir malzeme üzerinde uyuduğu değerlendirildiğinde, omurilik ve kas yapısına ilerleyen yaşlarda etki gösterdiği sonucuna ulaştıklarını belirtmişlerdir.
Bebeklerin ilk yatağı nasıl olmalı
Araştırmacılara göre bebek için yatak seçimi konusu neden önemli, çünkü kemik ve kas yapısı anne karnında cenin pozisyonunda 40 haftada gelişim gösterirken, sonraki 12 ay boyunca da bebekteki düz kasların gelişimi için önem arz etmektedir. İşte buradaki husus bebeklerin üzerinde uyumak için kullanılan malzemelerin kalitesini ön plana çıkarmaktadır. Peki, bu kalite ve ürün standardı nasıl olmalı ve kimler nasıl anlayabilmektedir?
Normal bir insan için günlük uyku yeterliliği süresi dünya sağlık örgütü tarafından 3-10 saat olarak tanımlanmış olmasına rağmen, bu saat aralığı yenidoğan bebekler için günlük ortalama 8-18 saat olarak değişiklik göstermektedir. Hal böyle iken, yenidoğan bebeklerin koltuk seçimi değil tabii ki de yatak seçiminin çok önemli olduğu buradan yola çıkılarak kolayca anlaşılabilir.
Anne yanında yatan bebeklerin durumu
Genellikle yenidoğan bebekler için yatak seçimi konusunda bazı aileler ürün satın almakta geç davranmakta ve kendi kullandıkları yatakları bebekleri ile paylaşmayı tercih etmektedirler. Bu durumda bebekle beraber yatarken kendileri tam (Full) ortopedik yatak tercih ederken bebeği de riske atmaktadırlar. Esasen yetişkin bireyler için tam ortopedik kullanımı uygun iken, bebeklerde gelişim devam ettiğinden dolayı yarı ortopedik yatak kullanımı çok önemlidir. Tam ortopedik yataklarda bebekler içine gömüleceğinden dolayı gelişim sağladığı kaslara zarar verme riski ortaya çıkacaktır. Diğer bir risk ise uzmanların aileler ile birlikte yenidoğan bebeklerin aynı yatağı paylaşması konusudur. Çünkü bu gibi durumlarda özellikle gün içerisinde uykusuz kalan anne, bebekle beraber yatarken yorgunluktan emzirirken bile uyuyakalabilir fark edemeyip çocuğu ezebilir. Bu durum ABÖS (Ani Bebek Ölümleri)ne yol açabilmektedir. Farklı bir bölümde yatağa bırakıp oradan geri alma ise daha sağlıklı olmaktadır.
Değişken yapılı yatakların durumu
Özellikle bazı aile bireyleri bebekler için yatak seçimi hususunda yatak alırken ilerleyen süreçlerdeki gelişimlerimi de düşünerek, büyüyebilen bebek yataklarını tercih etmek istemektedirler. Bebeklere alınmak istenilen büyüyebilen yataklar, belirli bir süre geçtikten sonra form değiştirebilir. Bunun yanında bebeğinizin fiziksel özelliklerine göre açılarak büyüyebilirler. Bu tarzda olan yataklar birçok orta durumlu aileler tarafından tercih edilmektedirler ve çok kullanışlıdırlar. Çünkü yenidoğan bebekler gece boyunca belirli zamanlarda uyanır ve hareketlilik gösterebilirler. Özellikle yatak içerisinde kalkarak oturma pozisyona geçebilirler. İşte bu nedenle belirli sürelerde yatağın büyütülmesi gerekebilir.
Marka konusunda ısrarcı olunmalı mı?
Özellikle son zamanlarda bebekler için üretilen yatakları satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden bir tanesi ise antialerjik ya da antibakteriyel ürünlerden üretilmiş olmalıdır. Üreticilerin tüm ailelere tavsiyelerinde, bebekler için yatak seçimi hususu yanında, bebeklerin yataklarının 60 derecede ve ayda en az 1 kez yıkanması gerektiği belirtilmektedir. Bu sebepten dolayı bebek yatağı seçiminde fermuarlı olan modeller veya çıkartılabilir olan özelliğe sahip yataklar tercih edilmelidir. Bebekler için üretilen yataklar içinde pamuk, visco ve yün gibi modeller bulunmakta olup ailelerin tercihine, bebeklerin durumuna ya da mevsim şartlarındaki sıcaklıklara göre değişiklik göstermektedir. Buradan özetle, marka tercihi ailelerin maddi imkanlarına ve refah durumlarına kalmış olup, sağlıklı bir bebek yatağı almak için markadan çok özeliklerine dikkat edilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.
Son olarak, aileler yenidoğan bebekler için yatak seçimi yaparken ilk etapta aile bütçesini düşünmelidirler, daha sonrasında ise yaşadığı ortam ve mevsimi de göz önünde bulundurarak bebeklerine en uygun sıcak köşeyi temin edebilirler.
Bir yanıt yazın