Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler

Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler

Gebelik sonrası aday ebeveynler doğaldır ki doğacak çocuklarının kız mı erkek mi olduğu konusunda meraka düşerler. Başlangıçta erkek ve kadın, ebeveyn kendi beklentileri doğrultusunda hayaller kurarlar. Yine cinsiyetin bilinmesi doğum sonrası bakımından yapılacak hazırlıklar bakımından da önem arz eder. Kız ise pembe, erkek ise mavi ağırlıklı eşyalar, adını belirleme gibi. Kesin olarak bebek cinsiyetinin belli olması için biraz daha süreye ihtiyaç bulunmaktadır.

Bebek Cinsiyetinin Öğrenilme Zamanı?

Günümüzde, özellikle ileri görüntüleme araçlarının geldiği noktada artık kesin olarak bebeğin cinsiyetini öğrenmek sıradan hale gelmiş bulunmaktadır. Tabi bunun için gebelik haberini aldıktan sonra biraz zamana ihtiyaç vardır. Genellikle 12. Haftadan sonra Kadın doğum uzmanınız cinsiyet belirleyebilse de, bazen bu kadar erken bir gebelik belirleme hatalar barındırabilmektedir. Ancak 16. – 17. Haftalardan itibaren yapılacak ultrasonik tetkik neredeyse %100 sonuç verecektir. Bazı durumlarda ultrasona erişim anlamında kısıtlar söz konusu olabilmektedir. Ya da bebeğin pozisyonu gereği cinsiyet belirlemesi dah sonralara kalabilmektedir. İşte böyle durumlarda işin içine geleneksel yöntemler (ki bunlar bilimsel olmayıp, halkımızın kuşaktan kuşağa aktardığı deneyimlerdir.) işin içine girecektir.

Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler böyle bir ortamda, geleneksel yöntemlerle belirlenmeye çalışılır. Ne varsa eskilerde var! Bu yöntemlere birlikte biz göz atmaya ne dersiniz?

Erkek Olacaksa;

Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler dendiğinde ileri görüntüleme yöntemleri ile bebeğin erkeklik organı olup olmadığı tespit edilerek belirleme gerçekleştirilir. Geleneksel yöntemler ise türlü türlüdür;

  • Önce en bilinen ifade ile başlayalım. “Ye tatlıyı, çıkar Hakkı’yı!” Canı tatlı isteyen hamile kadının oğlu olacaktır diye düşünür halkımız.
  • Erkek doğuracak kadın, kolay bir hamilelik yaşar!
  • Yine yemek tercihlerine göre bir kanı; “Peynir, ayran, süt tüketimi fazlaysa oğlan olur.”
  • Çok et tüketiyorsan, oğlan sahibi olursun!
  • Hamile kadının idrarı koyuysa oğlan doğurur!
  • Hamile kadın çok üşüyorsa oğlan doğurur!
  • Bunu duymuş olabilirsiniz; gebe kadının karnı sivri ise oğlan doğurur!
  • Oğlan doğuracak hamile kadın güzelleşir!

Kız Olacaksa;

Ultrasondan faydalanılmadığında Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler halk kültüründe farklıdır. Kız bebek bekleyen anneye aşağıdaki atıflar yapılır;

  • Bu defa tatlı değil ekşi! “Ye ekşiyi, doğur Ayşe’yi!” Canı ekşi yemek isteyen gebenin kızı olacaktır!
  • Gebeyseniz ve kızınız olacaksa güzelliğiniz gitti! Kız bebek annenin güzelliğini alır ve anne biraz cansız hale gelir! Ben büyük büyükannelerimizin yalancısıyım!
  • Hamile kadın eğer zorlu bir hamilelik yaşıyorsa, belli ki kızı olacaktır!
  • Hamile kadının karnı, kız bekleniyorsa yuvarlak olacaktır!
  • Meğer basen sorunu da kız bebeğe hamile olmaktanmış! Basenler büyür!

Kız ya da Erkek Çok Mu Önemli

Elbette yukarıdaki folklorik önermeler, geleneksel olarak yüzyıllarca önemsenerek, kuşaktan kuşağa aktarılmış varsayımlardır. Ancak Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler olarak bir önem arz etmemektedirler. Bu kriterler bugün daha çok tebessüm etmemize neden olmaktalar. Zira bugün ultrasona erişim çok kolay ve bir şekilde doktor randevularının birinde, istemeniz durumunda kesin olarak bebeğinizin cinsiyetini öğrenebilmeniz işten bile sayılmıyor neredeyse.

Gebelikte Bebek Cinsiyetine İlişkin Göstergeler aslında bir tane. Bir Uzman hekime muayeneye giderek ultrasona girmek. Diğerleri birazda espri. Özetle; 12. Haftadan itibaren yanılma payı içeren ve 17. Haftadan itibaren kesin bir biçimde bebeğinizin cinsiyetini öğrenme imkanına her zaman sahipsiniz.

Unutulmamalıdır ki; Kız ya da erkek, sağlıklı bir bebek, sağlıklı bir doğum ile hayırlı bir evlat sahibi olmak, ille de belli bir cinsiyetten çok daha önemlidir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir