Hamilelikte İdeal Yatış Pozisyonu Hangisidir?

Hamilelikte Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalı?

Hamilelik zor ve dikkat gereken bir süreç olabilmektedir. Bu zor anlardan bir tanesi de uyku düzeni ve alışkanlıkları olmaktadır. Özellikle karnın iyice belirginleşmeye başladığı aylarda doğru pozisyonu bulup uyuyana kadar sabah edilebilmektedir. Hamilelikte anne nasıl rahat ediyorsa o şekilde yatmalıdır ancak hamile kadınlar bazen yatış pozisyonlarının doğru olup olmadığına emin olamamaktadır.

Hamilelik sürecinde annenin vücudu sürekli değişime uğramakta gebe kadın da doğuma kadar bu değişimi yakalamaya çalışmaktadır. Bu süreç bazı sıkıntılar yaratabilmektedir. Uyku problemleri de sık rastlanan sorunlardan biri olmakla beraber hamilelikte yatış pozisyonu anne adaylarının merak ettikleri konular arasındadır.

Hamilelikte Uyku Sorunu Ve Yanlış Pozisyonlar

Yatış pozisyonlarına bakıldığında, 24. Haftaya dek anne istediği şeklide yatabilmektedir. Bebeğe bir zarar verilmesi gibi bir durum olmaz. Ancak 24. Hafta ve sonrasında sırt üstü yatış pozisyonu sakınca doğurabilmektedir. Zira annenin rahmi büyümüş olduğundan kalbe kan taşımakla görevli büyük damarlarda baskı oluşturarak kalbe gelen kan akımında azalmaya sebep olabilmektedir.

Sırt üstü yatış pozisyonuna bağlı olarak anne adayında baş dönmesi, bayılma hissi ve gözlerde kararma gibi semptomlar oluşabilir. Bu zaten rahatsız bir durum olduğundan anne adayı hamilelikte yatış pozisyonu bakımından yanlış hareket ettiğini anlayarak pozisyonunu değiştirecektir. Ancak anne sırt üstü yatarken bu tür sorunlar yaşamıyor ve rahat ediyorsa yastık destekli şekilde de yatabilir.

Hamilelikte Kolay Uyumak İçin Neler Yapılabilir?

Hamilelikte uyuyamamak en büyük problemlerden biridir. Anne kendini sürekli uykulu ve yorgun hisseder. Uyku problemleri sinirlilik ve stresi de beraberinde getirebilmektedir. Uyku problemleri, uykuya dalmakta yahut uykuya devam etmekte olabilir. Kolay ve verimli bir uyku için ilk olarak doğru şekilde hamilelikte yatış pozisyonu alınıp alınmadığına bakmak ve en rahat hangi pozisyonda uyunduğu saptanmalıdır.

Yatış pozisyonlarının haricinde de yapılacak birtakım yöntemler bulunmaktadır. Yatmadan önce yapılan ılık bir banyo, gevşeme egzersizleri ya da iyi bir masaj sağlıklı bir uykuya yardımcı olmaktadır. Yatmadan hemen önce aşırı sıvı almamak da uykunun bölünmemesi için önemli bir adımdır. Yatak odasının uygun ısıda, ses ve karanlıkta olması da etkili bir yöntemdir.

Zaman varsa birkaç saatlik gündüz uykularına yatılması da yararlı olabilmektedir. Kafeinden uzak kalarak sağlıklı beslenmek de uykuyu düzene sokmakta işe yarar. Çok güç gerektirmeyen hamile egzersizlerini düzenli şekilde yapmak da önemlidir.

Yatış Pozisyonu Bebeği Etkiler Mi?

Bebek büyüdükçe karın anneyi daha çok rahatsız edecek ve doğru bir hamilelikte yatış pozisyonu bulmakta zorlanacaktır. Hele ki hareketli bir bebeğin varlığı söz konusuysa süreç biraz daha zor geçebilmektedir. Yatış pozisyonlarından en korkularını karın üstü yatmaktır. Bu pozisyonun bebeğe zarar verip vermeyeceği merak edilir.

Yüz üstü yatmaya alışmış olan anne adayları için bu durum endişe verici olabilmektedir. Ancak aminyon sıvısı bebeğin etrafını sardığından bu pozisyonda yatılmasının zararı yoktur. Zaten karın büyüdükçe bu pozisyonda yatmak imkansızlaşacaktır. Yalnızca sırtüstü yatıştan kaçınmak yerinde olacaktır. Tam sağ veya sol yatış pozisyonları daha idealdir. Karın yana çevrili yatmak baskıyı azaltması bakımından önemlidir.

Yatış Pozisyonu ve Hamile Yastığının Önemi

Hamilelikte yastık kullanımında bir sınırlama bulunmamaktadır. Yastıklar istenildiği gibi kullanılabilmektedir. Hamilelikte yatış pozisyonu denildiğinde en ideali sola eğimli yatmakken yastık kullanımı için pek bir ayrım yoktur. Sol eğimli yatmak ödemi azalttığından doktorlar tarafından da önerilmektedir.

Anne adaylarının uykularının daha rahat ve verimli geçmesi için tasarlanan ürünlerden biri de hamile yastığıdır. Bu yastıklar, sırtı ve beli destekleyerek ağrıları azaltmaya yardımcı olur. Solunumu desteklemektedir. Hamilelikte sık karşılaşılan mide yanması problemlerinin azalmasına yardım eder. Kan dolaşımını hızlandırarak iyi bir uyku sağlar. Krampları önler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir