Bebeklerde Kaka Yapamama Nedenleri

Bebeklerde İdrar ve Kaka Yapamama

Anne baba olmak dünyanın en güzel duyguları arasındadır. Bir çocuğun dünyaya gelmesinin öğrenilmesi ile beraber insan yaşamında başlı başına devrim gibi kabul edilebilecek olgular görülür. Ama her çocuk özünde ciddi anlamda sorumluluktur. Anne babalar anne karnına düştüğü andan itibaren çocuklarına gereken özeni gösterirler. Fakat dönem dönem değişik sorunlar yaşanır. Özellikle bebeklerde idrar ve kaka yapamama sıklıkla karşılaşılan sorunlardandır.

İlk defa anne baba olanlar için ifade etmek gerekir ise yeni doğan bir bebeğin günde normal bir biçimde 7 ile 8 kere arası kaka ve idrar yapması normaldir. Hatta bu günde 5 ya da 6 kere bile olsa normaldir ama bunun altına düştüğünde ya da günlerce kabız olup kaka yapamaması ciddi bir sorundur. Bu durumda öncelikle nedenlerinin araştırılıp sonrasında ne yapılacağına karar vermek ve bilinçli hareket etmek gerekir.

Bebekler Şiş Yapamama Nedenleri Nelerdir?

Neden bu kadar özen gösterilir iken bebeklerde idrar ve kaka yapamama sorunu yaşanır sorusunun pek çok yanıtı vardır. Bunların en başında bebeklerde gaz sorusunu gelir. Bebeklerde gaz oluşmasının da en önemli sorusunu sürekli olarak anne sütü ile bebeğin beslenmesidir. Özellikle doğduğu ilk günlerde sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde bu sorun görülür.

Bebeklerde yaşanan gaz sorunu durumunda ise gaz mutlaka çıkartılmalıdır. Hatta oluşmaması için anne sütü ile bebek beslendikten sonra gaz çıkartılma işlemine gidilmelidir. Bu durumda bebeğin emzirmesini gerçekleştiren annenin beslenmesine mutlaka dikkat etmesi gerekir. Anne olabildiğine sağlıklı, doğal, katı hamur işi besinlerden uzak bir biçimde beslenmelidir. Çünkü annenin beslenmesi bebeği doğrudan anne sütü aldığı için etkiler.

Bebeklerde böylesi bir sorunun oluşması diğer nedenleri ise şunlardır:Bebeğin böbreğinde taş olması, yaşadığı enfeksiyon sorunu, kalp yetmezliği, bebekte görülen aşırı kanamalar, böbrek yetmezliği, bebeğin geçirdiği şok, bebeğin böbreğine zarar veren kimi ilaçlar, Dehidratasyon.Akut glomerulonefrit gibi sorunlar özellikle idrar yapmayı etkileyen temel sorunlardır. Özellikle böbreklerde yaşanan sorunlarda bebeklerde şiddetli sancılar görülür ve bebeğin ağlaması bir türlü kesilmez.

Yaşanan Sorun İçin Yapılması Gerekenler

İşte belirtilen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bebeklerde idrar ve kaka yapamama sorunlarında mutlaka bir uzmana giderek öncelikle nedenlerin araştırılması gerekir. Aileler asla kafasına göre, eczaneye giderek kafalarına göre adım atmamalı, işinin ehli bir uzmana giderek onunla yola kararlarını vermelidir. Yapılacak herhangi bir yanlışlık bebeğe daha ciddi zararlar verebilir.

Ama uzmanların önerdiği şeylerin başında bebeğin cinsiyetine, ayına uygun fitil kullanımı gelmektedir. Fitil kullanımı genellikle gaz sorununa bağlı olan durumlarda yapılan bir uygulamadır. Bebeğin rahatlamasını sağlar. Ama bunun dışında diğer durumlarda mutlaka bebeğin tedavi edilmesi ve öncelikle sorunun giderilmesi gerekir. Yoksa rastgele kullanılan fitil bir işe yaramayacaktır. Özenli davranmak gerekir.

Bebek Sağlığında Bilinmesi Gereken Diğer Hususlar

Bebek her şeyden habersiz masum bir canlıdır ve bebekler için her şey panik yapmadan en ince ayrıntısına kadar düşünülerek planlanmalıdır. Anne baba doktor değil ise mutlaka doktor kontrolünde hareket etmelidir. Anne süt verdiği müddetçe beslenmesine ve sağlığına dikkat etmelidir. Kendi bedeninde yaşanacak en ufak bir sorun kullanacağı ilaçlar bebeğin sağlığını olumsuz etkiler.

Ayrıca anne sütü aldığı süre boyunca ek gıdalar gerekmedikçe altı aya kadar verilmeyebilir. Tabi eğer ilgili çocuk doktoru tarafından başka bir şey önerilmez ise. Anne sütü çocuğun ileride sağlığını oldukça olumlu düzeyde etkiler. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Yaşam direncini yükseltir. Çok daha sağlıklı bir birey olmasını sağlar. Bunun yanında ek gıdalar verirken de mutlaka evde yapılan çorbalar, yoğurtlar yedirilmeli, katkılı gıdalardan uzak durulmalıdır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir