Bebeklerde Ağrı Kesici Kullanımı
Bebeklerde Ağrı Kesici İlaçları Ne zaman Kullanabiliriz?
Bebeklerde ağrıyı tedavi etmek ve ateş düşürmek için güvenle kullanılan ilaçlar mevcuttur. Ağrıdan kurtulmak için kullanılan ilaçlar genellikle analjezik olarak bilinmektedir. Bu ilaçlar ağrı sinyallerinin beyne ulaşmasını önler ya da beynin sinyalleri yorumlamasını değiştirir. Genellikle ağrı kesici olarak ve ateş olması durumunda kullanılan ateş düşürücü olarak kullanılan ilaçlar antipiretik ajanlardır yani parasetamol, ibuprofen ve aspirindir.
- Bebeklerde iki aydan itibaren, doktor reçetesiyle ağrı kesici ya da ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir.
- Sadece gerekli olması halinde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalıdır. Çünkü bebeklerde ağrı kesici kullanımı bazı durumlarda bebeğin kendini daha iyi ve rahat hissetmesini sağlayabilir ancak hastalık varsa bunu tedavi etmez.Yani altta yatan hastalığın gerçek seyri, ciddiyeti veya sonucu için bir şey ifade etmez.
- Bebeğiniz ağrı ya da ateş sebepli iyi hissetmiyorsa, keyfi yoksa, onu daha rahat duruma getirmek için parasetamol verilebilir.
- Doktor tarafından reçete edilmedikçe, onaltı yaşın altındaki çocuklarda aspirin kullanılmamalıdır. Viral hastalıklarda ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan aspirin,Reye sendromuna neden olabildiği için hayati tehlikeyaratmaktadır. Aspirin içeren bazı ilaçlar salisilat veya asetilsalisilat gibi aspirin dışındaki isimlerle anılabilir, onların da kullanımından kaçınılmalıdır.
- Hafif ateş yani otuz dokuz derece altı ateş üzerinde ateşi olan bebeklerin, tıbbi yardım alması gerekmektedir. Doktor tavsiyesi ile bebeklerde ağrı kesici kullanımı sağlanmalıdır.
Hangi Ağrı Kesiciler Bebekler İçin Güvenlidir?
İki aydan itibaren bebeklerde ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç olarak parasetamol ve ibuprofenyaygın olarak kullanılmaktadır. Doktor tavsiyesi ya da reçeteylebebeklerde ağrı kesici kullanımı sağlanabilmektedir. Bu tür ilaçların kullanımlarında doktor tavsiyesine mutlaka uyulmalıdır.
İlaçların sıvı formları bebekler için daha uygundur. Daha küçük bebekler için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar, doktor muayenesi olmadan ve gerekli görülmeden kullanılmamalıdır. Doktorun talimatlarına ve ilacın prospektüsünde uyarak ilacın alınmasıçok önemlidir.
- Sıvı formilasyon yani süspansiyonlar
- Tabletler
- fitiller
şeklinde satılan ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçların, bebek için en uygun formu doktor tarafından belirlenmeli ve kullanılmalıdır.
Bebeklerde Ağrı Kesici ve Ateş Düşürücü İlaçların Muhtemel Etkileşimleri
Ebeveynler doktor tarafından önerilmedikçe bebeklerine bir seferde, birden fazla ağrı kesici veya ateş düşürücü ilaç vermemelidir. Ebeveynler bebeklerde ağrı kesici kullanımı öncesi bebeğin başka bir ilaca karşı herhangi bir reaksiyonu veya gıda vb. diğer maddelere alerjisi olup olmadığı bilgisini doktoru ile paylaşmalıdır.
Doğru kullanıldığında ağrı kesiciler bebeklerin karın ağrısı, kulak ağrısı, baş ağrısı, diş çıkarma sürecindeki ağrılar, aşı sonrası ağrı ve ateş, soğuk algınlığı sebepli vücut ağrıları vb. için rahatlatıcı etki yaratmaktadır. Ancak ebeveynler doğru dozajı verdiğinden mutlaka emin olmalıdır; hayati önem taşır.
Doktor bebeklerde ağrı kesici kullanımı önerdiyse, bebeğe sağladığı yararın yan etkileri riskinden daha fazla olduğunu düşündüğü için önermiştir. Bu tür ilaçları kullanan bebeklerde ciddi yan etkilere, ciddi bir alerjik reaksiyona nadir rastlanmaktadır.
- Döküntü
- Kaşıntı, şişlik ( yüz,dil, boğaz bölgesinde )gibi alerjik reaksiyonlar
- Baş dönmesi
- İshal
- Kusma
- Solunum zorluğu vb.
görülmesi halinde derhal tıbbi yardım alınmalıdır.
Bebeklerde Ağrı Kesici İlaç Kullanımında Dikkat Edilecek Noktalar
- Unutulmamalıdır ki bebeklerde ağrı kesici kullanımı doğru dozajı, bebeğin ağırlığına bağlıdır.
- Doktor tarafından önerilen dozlar 4-6 saatte bir şeklinde olabilir ve 24 saatte dört defadan fazla kullanılmamalıdır.
- Doktor önermedikçe, bebeğin astımı varsa ibuprofen kullanılmamalıdır.
- Bebek için ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak iki ilaç verildiyse ve ikisi de parasetamol içeriyorsa, bu kullanımlar aşırı doz riski oluşturacaktır. Doktora mutlaka danışılmalıdır.
- İlaç kutusundan çıkarıldıktan sonra,10sn boyunca çalkalandıktan kullanılmalıdır.
- Bebek, ilaç kutusunda yer alan bardak, kaşık, vb. şeylerle ilacı yutamayacak durumda ise şırınga ile ilaç verilmelidir. Kullanımdan sonra şırınganın hijyeni sağlanarak saklamalıdır.
- Verilen dozların kaydı ‘en son doz ne zaman verildi ‘ şeklinde tutulmalı ve ilaç tekrar verilmeden önce bu notlar kontrol edilmelidir.
- Ağrı kesicinin etkili olması 30 dk -1 saat kadar sürebilmektedir.Bebek birkaç saatten uzun süren orta ila şiddetli bir ağrı yaşıyorsa ve 48 saatten uzun süre ağrı kesiciye ihtiyaç duyacak bir hali varsa, mutlaka doktora gösterilmelidir.
- İlaç kullanılmada önce mutlaka ilacın son kullanma tarihi kontrol edilmeli ve o şekilde kullanılmalıdır.
- Bebeğe asla bir başkası için satın alınan ya da reçete ile verilen ağrı kesici ilaçlardan verilmemelidir.
- İlacın prospektüsünde yazıldığı şekliyle ilaç buzdolabında ya da doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kurubir ortamda tutulmalıdır. İlaç banyo dolapları gibi nemli ya da mutfak dolapları gibi sıcak ortamlarda tutulmamalıdır.
- İlaçlar daima bebeklerin erişemeyeceği ve göremeyeceği bir yerde saklanmalıdır.
Bir yanıt yazın