Rahimden Parça Alınması

Rahimden Parça Alınması

Rahim sağlığı kadınlar için oldukça önemli konulardan biridir. Bu nedenle özellikle çocuk sahibi olduktan  sonra kadınların düzenli olarak kadın doğum uzmanına muayene olması gerekmektedir. Kadınlarda görülen aylık adet dönemi birçok kadında sorun oluşturmaktadır. Ya düzensiz adet kanamaları ya da sık oluşan bu kanamaları birçok hastalığın habercisi olabilmektedir.

Bu tür sorunlarda kadınlar uzman bir doktora başvurmalıdır. Rahimden parça alınması bu gibi olumsuz durumlarda yapılmaktadır. Hamile bir kadının düşük yapması, aşırı kanamasının olması veya rahimde kist belirlenmesi gibi durumlar rahimden parça alınmasını zorunlu hale getirmektedir. Parça alınmasının amacı oluşan hastalığın teşhisi için önemlidir. Teşhis tedavinin ilk aşamasıdır. Bu nedenle ilk başta teşhis edilmeli ve sonrasında yapılacak işlem ona göre belirlenmelidir.

Rahimden alınan parça, kitle veya kist mikroskopta incelenmek üzere muhafaza edilmektedir. Yapılan incelemenin ardından sorunun kaynağı belirlenmekte ve tedavi sürecine başlanmaktadır.

Rahimden Parça Alınması Hangi Durumlarda Gereklidir?

Rahimden parça alınması normalin dışında kanama görüldüğü taktirde hastalığın teşhisi ve tedavi yöntemleri için yapılan cerrahi bir işlemdir. Rahimden parça alınması:

  • Kadınların düşük yapması halinde kalan parçaların temizlenmesinin ardından
  • Hamileliğin sonlandırılması gerektiği taktirde
  • Adet kanamalarının düzensiz ve aşırı olduğu taktirde
  • Dış gebelik şüphesi olduğu taktirde
  • Rahim içinde şüpheli kitle ve kist tespit edildiği taktirde
  • Rahim duvarının kalınlaşmasında veya rahim ağzında et görülmesinde
  • Rahim enfeksiyonlarında
  • Hormon terapisinde
  • Çocuk sahibi olamayan insanlarda teşhis için
  • Rahim kanseri ve tiroid sorunu gibi durumlarda bu işlem yapılmaktadır.

Bunun dışında birde rahimden biyopsi işlemi yapılmaktadır. Bu işlem yine birçok hastalığın teşhisinde önemli bir yöntemdir. Biyopsi işlemi yapılırken genellikle anestezi gereklidir.

Rahimden Parça Alınması Operasyonu

Aslında bu operasyon kısa sürmektedir. Çoğu zaman anestezi uygulamadan yapılan bir işlemdir. Rahimden parça alınması operasyonu uzman doktor tarafından steril bir ortamda yapılmaktadır. Oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı tüm önlemler alınmaktadır. Rahimden parça alınırken iltihaplı hastalık riski var ise  iltihap önleyici ilaç verilmektedir. Hassas durumlarda ağrıyı dindirmek için anestezi rahim duvarına verilmektedir.

Rahimden parça alınması sonrasında hasta aynı gün taburcu edilmektedir. Sonrasında hastanın en az bir hafta dinlenmesi gerekmektedir. Yapılan işlemin ağırlığına göre doktor ilaç önerisinde bulunabilmektedir. Ağrı veya kanama gibi şikayetler görüldüğü taktirde doktora başvurmak gerekmektedir. Bu işlem her ne kadar kolay olsa da kadınlar için oldukça önemlidir. Bu nedenle dikkat etmek gerekmektedir.

Yapılan operasyon sonrasında rahim ağzı bölgesinin temizliğine dikkat etmek gerekmektedir. Enfeksiyon riski bulunan durumlardan uzak durmak gerekmektedir. Yapılan müdahalenin ardından ilk ayki adet döneminde düzensizlik görülebilmektedir. Vaktinden erken veya geç başlama durumu normal görülmektedir.

Rahimden Parça Alınmasının Ardından Oluşabilecek Riskler

Yapılan tüm cerrahi operasyonların az da olsa riski bulunmaktadır. Bu risk daha çok hastanın dikkat etmemesi sonucu oluşmaktadır. Bunun dışında enfeksiyon bu tür operasyonlarda sorun yaşamaya neden olabilmektedir. Rahimden parça alınması sonrasında:

  • Yoğunluğu değişen kanamalar veya yoğun akıntılar
  • Pelvik enfeksiyonları
  • Çok nadir de olsa rahimden parça alınması sırasında delik açılması
  • İlaç alerjisinin söylenmemesi durumunda alerjiye bağlı olarak gelişebilecek semptomlar
  • Parça alınan kadın hamileyse ve doktora söylemediyse düşük sorunu ile karşılaşabilmektedir.

Görülen bu tür problemler çok nadir ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda doktora başvurmak en doğru davranıştır. İyileşme sürecinde doktordan yardım almak oluşabilecek risklere karşı bir önlemdir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir