Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir?

Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir?

Hamilelik (Gebelik) kesesi (gestational sac), bebeğin, döllenmeden doğuma kadar gelişmesinin gerçekleştiği yerdir. Yine en çok sorulan sorulardan biri ise Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir? Olmaktadır. Zira, başta ebeveyn adayları olmak üzere bu sorunun yanıtı merak edilir. Hamilelik kesesi dediğimiz bu oluşum, ultrasonla hamileliğe ilişkin en önce fark edilebilecek, içinde amniyon denen bir sıvı bulunan bir oluşumdur. Gebelik kesesi, normal karın bölgesi ultrasonuna göre, vajinal bölgeden uygulanan ultrason uygulaması ile daha önce görüntülenebilir. Gebelik kesesinin dışı, rahimle kaplıdır ve şekli yuvarlak bir formdadır.

Hamilelik (Gebelik) olarak da bilinen beta HCG’nin kandaki düzeyi 1500 mlu / ml düzeyini geçtiğinde hamilelik kesesi artık görülebilir hale gelmiş demektir.  Hamilelik kesesi ve dolayısıyla bu kesede bulunmakta olan bebeğin durumu, ultrason ile iki şekilde görüntülenir. Bu görüntüleme yöntemlerinden biri karın bölgesinden (abdominal) uygulanırken diğeri ise vajinal bölgeden (transvajinal) uygulanır.

Erken dönem ultrason uygulamaları bakımından, vajinal bölgeden yapılan ultrason uygulama, karın bölgesinden yapılan uygulamaya göre daha sağlıklı sonuçlar üretecektir. Kabaca şunu söyleyebiliriz, vajinal ultrason uygulaması ile üç haftalıktan itibaren hamilelik kesesi görüntülenebilirken, karın bölgesinden ultrason uygulaması ile ancak beşinci haftadan itibaren hamilelik kesesi görüntülenebilir.

Üçüncü haftadan itibaren gebelik kesesi, 2 – 3 milimetre çapında olmaktayken beşinci haftanın ortalarında 20 milimetre çapa ulaşmaktadır. Hamilelik kesesi bu boyutlara ulaştığında, içinde ikinci bir kese olan volk kesesi meydana gelir. Volk kesesinin oluşması gebeliğin gerçek olduğunu, yalancı (boş) gebelik olmadığının ispatıdır. Gebeliğin bu zamanları, çeşitli duyguları beraberinde getirir.  Hamilelikte ilk haftalar oldukça heyecanlı ve karışık duygu yoğunluğu ile geçer. Anne adayları ilk olarak Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir? Sorusunun cevabını merak etmektedirler.

Hamilelikte, yumurtanın döllenmesini takip eden süreç çok hızlı bir gelişmenin görüldüğü bir süreç yaşanır. Bu noktada son adet tarihi (SAT) önem taşımaktadır. Nitekim SAT’nin doğru olarak biliniyor olması, gelişimin durumunu belirleme bakımından önem arz etmektedir.

Gebelikte geç yumurta gelişimi de denen, gebeliğe karşın regl yaşama gibi durumlar, SAT ile ultrasonik görüntülemeler arasında aykırılık durumuna neden olabilmektedir. Ancak, gebelikte, ilk dönem ultrason görüntülemeleri oldukça değerlidir. Tabi bunun için hamilelik kesesinin rahimde oluşmuş olması gerekmektedir.

Esasen gebelik niyeti olan kadının, gebelikten önce ön muayeneyi olması önerilmektedir. Ultrason muayenesinin yanında, kan ve idrar tahlilleri yapılır ve gerekli mineral ve vitamin takviyeleri ile bir anlamda gebeliğe hazırlık programı sağlanabilir.

Hamilelik Kesesi Nedir?

Hamilelik (Gebelik) kesesi (gestational sac) nedir? Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir? Hamilelik kesesi, hamileliğin söz konusu olduğunun işaretidir.  Hamilelik kesesi, ultrason ile saptanır ve rahmin içinde bulunan başlangıçta kara bir lekeye benzer. Bu kara ve yuvarlak lekeyi ultrason ile tespit edememek ise gebelik tanısı için engeldir.

Dış gebelik denen hamilelik durumunda, bu keseye benzeyen, gerçek olmayan bir kese söz konusudur. Kara lekenin net belirgin biçimde ayırt edilebilirliği, bu kesenin gebelik kesesi olduğuna delalettir. Döllenmiş yumurtanın rahim içinde yer edindiği dönem (implantasyon) sürecinde ise kese civarında sıvı ile karşılaşılabilir. Bu durum, yerleşme kanaması ile alakalıdır.

Hamilelik kesesi, Beta HCG hormonu kanda belli bir miktara ulaştığında, görüntüleme yöntemleri ile tespit edilebilir. Adetin gecikmesini müteakip hamilelik kesesi hızla belirginleşmeye başlar. Hamilelik kesesi günde bir milimetreden daha fazla büyür. Hatta hamilelik kesesinin büyüklüğünden hamilelik süresi hesaplanabilir.

İlk 8 hafta boyunca oransal olarak artan beta HCG ile hamilelik kesesi arasında bir eşgüdüm görülebilir. Hamilelik kesesi ölçümü ile gebeliğin süresi de kestirilebilir.

Hamileliğin altıncı haftası itibariyle bebek kesede belirgin hale geleceğinden, bu süreden sonra kese ölçülmez. Embriyo ölçülür ve büyüklüğü üzerinden gebelik haftası yorumlanır. Hamilelik kesesinin rahmin alt kısımlarında bulunması, net olmayan hamilelik kesesi kenarları düşük ihtimalini akla getirebileceğinden daha fazla özen gerektirir.

Hamilelik Kesesi Görüntüleme

Bebek bekleyen çiftler için hamilelik kesesinin ilk defa görüntülenmesi oldukça önemli bir zaman dilimidir. Bu uygulama ile gebelik artık görsel olarak da izlenebilecektir. Hamilelik kesesi en erken olarak, vajinal bölgeden yapılacak ultrason incelemesi ile ve beşinci haftada tespit edilebilir. Hamilelikte Kese Hangi Haftada Ultrasonla Fark Edilir? Sorusuna verilecek yanıt, ultrason uygulamasının vajinal bölgeden mi yoksa karın bölgesinden mi yapıldığına bağlı olarak farklılaşacaktır. Karın bölgesinden uygulanan ultrason ile hamilelik kesesi görüntüleme ise ancak altıncı haftadan itibaren söz konusu olabilecektir.

Tüp Bebek Uygulamalarında Hamilelik Kesesi Ne Zaman Fark Edilir?

Tüp bebek uygulamalarında hamilelik embriyo aktarımı yolu ile gerçekleştirilmektedir. Bu aktarımın ardından gebelik sonucu için 12 gün zamana ihtiyaç duyulmaktadır. Bu zaman zarfında hamilelik hormonları yükselecek ve hamilelik kesesi meydana gelecektir. Ayrıca rahim zarında kalınlık gibi gebeliğe hazırlık emareleri de gözlenecektir.

Embriyo aktarımının ardından Tüp Bebek Uygulamalarında Hamilelik Kesesi Ne Zaman Fark Edilir? Ebeveyn adaylarının en çok merak ettikleri sorulardan biridir. Embriyo aktarımından itibaren ultrason incelemelerinde, embriyonun rahimde yerini aldığının göstergesi sayılabilecek lekeler söz konusu olabilir. Bu durumda, tüp bebek uygulamasının başarılı olduğu düşünülür.

Embriyo aktarımını takip eden12 gün boyunca hamilelik hormonu Beta HCG nin kandaki düzeyi artma eğiliminde olacaktır. Bu artış eğilimi ultrason görüntülemesi ile hamilelik kesesinin görüleceğinin habercisi gibidir. 12. Günden sonra genellikle 15. Günlere denk gelen bir zamanda hamilelik kesesi izlenebilecektir.

Vajinal Ultrasonda Gebelik Kesesi Ne Zaman Görülür?

Genellikle eczanelerden temin edilerek uygulanan ve idrar değerleri üzerinden çalışan gebelik testleri ile gebe kaldığını öğrenen anne adayı, bir adım sonra ultrason görüntülemesi ile hamilelik kesesini kontrol ettirecektir. En erken gebelik kesesi izlemeleri vajinal bölgeden uygulanan ultrason ile yapılabilmektedir. Vajinal ultrasonda gebelik kesesi ne zaman görülür sorusunun yanıtı hamileliğin 5. Haftasından itibaren olacaktır. Vajinal ultrason görüntülemeleri, karın bölgesinden yapılan görüntülemelere göre daha erken sonuç verecektir.

Hamilelik Kesesinde Bebeğin Görüntülenmesi

Vajinal Ultrasonda Gebelik Kesesi ne zaman görülür? Sorusunun yanıtını bir önceki paragrafta 5 hafta olarak vermiş bulunuyoruz. Bu 5. Hafta adet gecikmesi sonrası birinci haftanın sonuna tekabül etmektedir. Hamilelik Kesesinde Bebeğin Görüntülenmesi ise çok merak edilen bir başka sorudur. Regl kanamasının 1 haftalık süreç içerisinde gecikmesinden sonra vajinal ultrason tetkiki yapılabilir ve gebelik kesesi görülebilir. Eğer tetkik karın bölgesinden ultrason yöntemi ile yapılacaksa bir hafta kadar gecikmeyle hamilelik kesesi görüntülenebilir. Yani karından ultrasonda gebelik kesesi 6. Haftadan itibaren izlenebilir.

Hamilelik Kesesinde Bebeğin Görüntülenmesi demek, aslında kesenin görüntülenmesi ile aynı anlama gelmekte olup, vajinal görüntülemede 5. Hafta ve karından görüntülemede 6. Hafta hamilelik kesesinin ve bebeğin görüntülenmesi demektir.

Süreç şöyle gelişir; gebelik ile sonuçlanan yumurtlama periyodundan itibaren kanda beta HCG hormon seviyesi yükselmeye başlar. Bu yükseliş öncelikle kanda ve sonrasında idrarda gerçekleşecektir. Bu nedenle gebelik testi öncelikle kandan ve sonra ise idrardan sonuç verir. 5. Haftaların sonuna doğru ve ancak hormonal seviyenin belli bir artışından sonra ancak ultrason görüntülemesi sağlanabilir.

 

Hamilelik Nasıl Olur?

Kadınlar ortalama 28 gün süren bir yumurtlama döngüsü yaşarlar. Bu döngünün 14. Gününe denk gelen bir süreçte, döllenmeye hazır hale gelmiş bir yumurta hücresi mevcut hale gelecektir. Bununla birlikte, rahim, iç bölgesini saran epitelyum örtüsünü (zar da denir) yoğunlaştırma başta olmak üzere bazı değişiklikler göstererek hamilelik için hazırlık yapar. Bu sperm ile döllenen yumurtanın ilerleyerek, tüpe ilerlemesi ( fallop tüpü), bir embriyo haline gelerek rahimde bağlanma sağlayabilmesi için önemli ve gereklidir. Embriyo için yumurtanın sperm tarafından döllenmesi gereklidir. Bu esnada meydana gelen embriyo, eğer istenenden farklı ise, kanama yolu ile vücuttan atılır.

Adet gecikmesi yaşayan kadınların ilk aklına gelen şey, hamile olduklarıdır. Ama gebeliğin gündeme alınması için adet sonrası yaklaşık bir hafta beklemek gerekir. Zira bu meyanda beta HCG oranı artacak ve uygulanacak basit bir testle gebelik belirlenecektir. Beta HCG testi ile hamilelik belirlenecek olsa dahi hamilelik kesesi görüntüleme 5 Haftalık bir süreye daha ihtiyaç gösterecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir