Gebelikte Beta HCG Değeri Ne Kadardır?

Gebelikte Beta HCG (β HCG) Ne Kadardır ve Beta HCG Emsal Sonuçları

Organizmada, dokular arası iletişim, varoluşun bir gereğidir. Bu iletişim, endokrin sistem de kimyasalların aracı olarak kullanılması ile gerçekleştirilir. Bu kimyasal aracılara biz hormonlar demekteyiz. Hormonlar genellikle, dolaşım sistemi kullanılarak hedeflenen birime ulaştırılırlar.

Anne adaylarını en fazla ilgilendiren hormon Beta HCG olmalıdır. Zira Beta HCG hormonu gebelikle doğrudan doğruya ilişkilidir. Bu hormonun artışı demek, bebek beklemenize işaret edebilir büyük ihtimalle. Tabi bir de hormonal artışlar (ve bazen azalmalar) duygusal dalgalanmalar getirebildiğinden, davranışsal farklılıklarda görülebilecektir. Peki Gebelikte Beta HCG ne kadardır? Bu sorunun yanıtını aşağıda bulacaksınız.

Nedir Bu Beta HCG Hormonu?

Beta HCG, vücudumuzda bulunan elliden fazla hormondan biridir. Ancak bu hormon gebeliği göstermesi bakımından önem arz eder. Gebeliğe yönelik yapılacak bir kan değerlendirmesinde bu hormon ölçülecektir. Eğer hamileyseniz, Gebelikte Beta HCG ne kadardır? Öncelikle bu hormona ilişkin normal değerleri verelim. Gebe olmayan bir kadında Beta HCG hormonu kanda 10 ml değerinin altında bulunmaktadır.

Günümüzde kadınlar, teknolojiden sonuna kadar yaralanmaktadırlar. Hemen her kadın cep telefonuna son adet tarihini (SAT) kaydetmektedir. Eğer SAT üzerinden yaklaşık bir aylık bir süre geçmesine rağmen hala adet görmediyseniz dikkat! Hamile olabilirsiniz. Bu noktada gebelik Beta HCG değerine bakılarak anlaşılabilir. Bu test kati bir testtir ve 5ml kan alınarak uygulanır.

Beta HCG Hormonu Ne İşe Yarar?

Beta HCG değeri ölçülerek kesine yakın olarak gebelik anlaşılabilir. Peki neden eczaneden alıp uygulayabileceğiniz basit bir gebelik test kiti kullanmak varken Beta HCB ölçümü yaptırılır? Evet eczaneden alacağınız testin uygulanması kan vermeye göre çok daha kolaydır ancak idrar üzerinden ölçüm yapan bu testin kullanılabilmesi için SAT sonrasında daha fazla zaman geçmesi gerekir. Bunun nedeni ise Beta HCG hormondaki artışın öncelikle kanda ve daha sonra idrarda görülmesidir.

Gebeliğin gerçekleşmesinden hemen hemen bir hafta içinde kan ölçümü ile uygulanan Beta HCG ölçümü ile Gebe olup olmadığınızı bilebilirsiniz. Gebelik gerçekleşir gerçekleşmez, bu hormon son derece yüksek bir hızla iki katına çıkar. Sonrasında, aynı yüksek hızla olmasa da artmaya devam eder. Bu hormonun kandaki düzeyine göre hamilelik haftası da neredeyse kesin olarak anlaşılabilir. Bu hormon gebelik süreci boyunca takip edilebilir. Zira Beta HCG artışları veya azalışları hamilelik durumuna ilişkin hekiminize fikir verebilecektir.

Beta HCG Sonucu Ne Kadar Olmalı

Peki Beta HCG Sonucu Ne Kadar Olmalı? Hamile olmayan bir kadın için bu değer 10 ml düzeyinin altında olmalıdır. Eğer hamilelik durumu mevcutsa Beta HCG değeri hızla artacaktır. Mesela, adet sonrası ilk yumurtlama döneminde hamile kaldığınızı farz edin. Tekrar adet görmediğinizde durumu fark etmeniz söz konusu olur. Adet görmedikten bir hafta sonra bir kadın doğum uzmanına başvurduğunuzu varsayarsak eğer, yaklaşık olarak 3 haftalık gebelik mümkün olabilir. Bu durumda yapılacak kandan Beta HCG ölçümü sonucunda 10 ila 50 ml düzeylerinde bir sonuç elde edilmesi beklenebilir. Bu sonuçlar haftadan haftaya artış gösterecektir.

Çoklu Hamilelik Durumunda Beta HCG Değeri Ne Düzeydedir?

Gebelikte Beta HCG Sonucu Ne Kadar Olmalı? Sualine yanıt belirginleşmeye başlasa bile şimdi bir başka soru ebeveyn adaylarının zihnini kurcalayabilir: Acaba ikiz bebek (ya da daha fazlası) söz konusu olabilir mi? Eğer birden fazla bebek söz konusuysa bu nasıl anlaşılabilir? Beta HCG değerlerinden çoklu gebelik tespit edilebilir mi?

Beta HCG değerleri, sizin gebe olduğunuzu tespitte oldukça etkili bir araçtır. Fakat çoklu hamilelik durumu hakkında teşhis için yeterli olmayacaktır. Hamileliğinizin çoklu mu tekli mi olduğu ancak ultrason ile gerçekleştirilecek kontrol le anlaşılması mümkündür. Ultrason ile yapılacak kontrol ile tek bir kesede 2 bebek olabileceği gibi, iki ayrı kesede 2 ayrı bebek söz konusu olabilir.

Çoklu hamilelik durumunda Beta HCG değeri yerine ultrason kesin sonuçlar getirecektir. Elbette anne karnında bir yerine iki ya da daha fazla bebek taşımak, daha zorlu bir hamilelik sonucunu getirecektir.

Beta HCG Takibi

Beta HCG takibi bakımından, haftalık olarak olası değerler aşağıdaki gibi olabilmektedir. Yine bu sonuçlar SAT bakımından tereddütte olan gebelere de yardımcı olacaktır. Gebelikte haftalık olarak Beta HCG Sonucu Ne Kadar Olmalı?

  • 3 haftalık 5 – 50 ml
  • 4 haftalık 5 – 425 ml
  • 5 haftalık 20 – 7.300 ml
  • 6 haftalık 1.080 – 56.000 ml
  • 12 haftalık 7.650 – 290.000 ml
  • 24 haftalık 4.000 – 165.000
  • 40 haftalık 3.640 – 117.000 ml

Beta HCG değerleri ile karşılaşılabilir.

40 haftalık hamile olmak demek, 9 ay 10 günlük hamile olmak anlamına gelir. 40. Hafta doğum haftasıdır. Ancak yaklaşık 7. Aya denk gelen 28. Haftadan itibaren doğum söz konusu olabilecektir. Özellikle çoğul hamilelik durumu söz konusuysa, 7. Aydan itibaren her an doğum yaşanabilir. Hekim kontrolünde bir gebelik süreci sizin ve yeni doğanın sağlığı bakımından bu noktada önem kazanmaktadır.

Beta HCG Oranının Normalden Daha Az Olması

Gebelikle birlikte, kural olarak Beta HCG oranı ilk birkaç gün içinde olanca hızla artacaktır.  Bu normal bir durumdur. Eğer, Beta HCG oranının normalden daha az olması gibi bir durum söz konusuysa, hemen dikkatler bu sorunlu duruma odaklanır.

Hamileliğin başlarında Beta HCG oranının normalden daha az olması ya da ilk hızlı artış söz konusu değilse, üzüntü verici olsa da, hamileliğin yitimi (düşük) akıllara gelecektir. Ayrıca başlangıçta hızla artan beta HCG oranı, stabil hale gelip, artış sona eriyorsa dış gebelik olasıdır. Bu iki sonuçla karşılaşılması durumunda, doktorunuz hızla aksiyon alacak ve gerekli olanları yerine getirecektir. Elbette, bu temel bilgilendirmelerin ötesinde, doktorunuz sizin

Beta HCG Testi 1.20 Anlamı?

Yukarıda detaylı olarak anlattığımız gibi, gebelikle birlikte Beta HCG oranı hızla artacaktır. Bu bilgiden hareketle, regl döneminde gecikmenin ardından pek çok kadın acilen bir hekime müracaat etmektedir. Beta HCG Testi 1.20 Anlamı kesinlikle gebelik demek değildir. Regl olmama durumundan hemen sonra alınacak Beta HCG Testi 1.20 sonucunun hamilelik anlamına gelebilmesi için 3 – 5 gün sabretmeniz ve Beta HCG Testini tekrarlamanız gerekecektir. Ancak bu tekrar testinde oransal artış mevcutsa gebelikten bahsedilebilir.

İki Haftalık Hamilelik Durumunda Beta HCG

Bilindiği gibi gebeliğin söz konusu olmaması durumunda Beta HCG değeri 10 ml düzeyinin altında olmaktadır. Gebelik anından itibarense bu hormon hızlıca artmaya başlar. Anne adayının, gebelik öncesi Beta HCG değerinin ne kadar olduğu -ki bu kişiden kişiye değişecektir- bilinemeyeceği İki Haftalık Hamilelik Durumunda Beta HCG testi yapılsa dahi kesin bir sonuç alabilmek mümkün olmayacaktır. Aslında Kadın Doğumcunuz zaten hamileliğinizin seyrini dördüncü hafta ile birlikte izlemeye başlar. Şu kadarı söylenebilir, eğer hamile iseniz Beta HCG test sonucunuz, 5 ml üzerinde olmalıdır.

Beş Haftalık Hamilelik Durumunda Beta HCG

Beş Haftalık Hamilelik Durumunda Beta HCG hormonu, ayırdedici olacaktır. Beşinci hafta Beta HCG testinde en az 20 ml ve en fazla 7.300 ml değerler görülür. Bu test sonuçları aynı zamanda gelişimsel bakımından takibe de olanak sağlar.

Beta HCG Oranı Neden Yükselir?

Beta HCG oranının yüksek düzeylerde görülmesinin tek nedeni hamilelik değildir. Aşağıda sıralanan durumlarda da Beta HCG oranı yükselebilir:

  • Düşük yapma olasılığı,
  • Dış gebelik,
  • Boş ya da kuru hamilelik,
  • Çoğul gebelikler,
  • Bazı doğumsal anomaliler (Down gibi),
  • Molar hamilelik durumu,
  • Çeşitli kanser türleri.

Kadınlar için bu ölçüde önemli bir hormon olan Beta HCG’ye, ilginç bir biçimde, kısıtlı bazı koşullarda, erkeklerde bile rastlanabilir. Ancak erkeklerin hamilelik gibi bir pozisyonu olamaz ve bu testislerde tümör anlamına gelebileceğinden can sıkıcı bir durumdur.

Beslenme tarzı ile beta HCG arasında da ilişki kurulmaktadır. Zira bazı besinleri tüketmenin bu hormonun artışına neden olduğu görülmektedir. Avokado, ıspanak, ceviz, domates ve dereotu gibi. Bu gıdaların tüketilmesi durumunda beta HCG değerinizin yüksek çıkabileceğinizi aklınızda bulundurmanızı ve gerekirse beta HCG testinin bir-iki gün sonra tekrarını sağlamanızı öneririz.

Sonunda Hamilesiniz!

Beta HCG testi, ultrason görüntülemeleri ve sonunda hamilesiniz! Umarız bu bebeği istediniz ve mutluluktan uçuyorsunuz. Elbette hamile olduğunuzu paylaşmak ve bu güzel haberi diğer insanlara duyuracaksınız. Bunu en çok siz hakkediyorsunuz. Gebelik sürecinin başındasınız 40 hafta yani 9 ay 10 gün kadar sürebilir bu süreç belki de daha kısa. Ancak her güzellik bazı zorluklar da içeriyor kuşkusuz. Gebeliğinde birtakım zorlukları olacak. Bazen bulantılar yaşayabilirsiniz, aşerebilirsiniz, yüzüstü yatmayı en çok özleyebilirsiniz. Hormonal etkilerle duygusal dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.  Ancak unutmayın bu bir mucize! İçinizde büyüttüğünüz bir can var!

Sonunda yani en geç 40 hafta sonra aileniz en az bir kişi daha büyüyecek.  O harika kokan, cennetten gelen yavrunuzla evin yolunu tutacaksınız. Hemen “anne” olacaksınız merak etmeyin. Zira annelik içgüdüseldir yani öğrenmeniz bile gerekmez. Hormonlar işi hallederler çoğu kere. İyi ki de böyle, yoksa zorluklara dayanma gücü belki de bundan kaynaklanıyor.

Zordur annelik ama bilenler bilir yaşanası duygular barındırır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir