Bebeklerde Akciğer Gelişimi ve Steroid Uygulanması

Bebeklerde Akciğer Gelişimi ve Steroid Uygulanması

Birinci basamak yoğun destek ünitelerinde kontrol altına tutulan bebeklerde, solunum desteği uygulamasına gerek duyulmamaktadır. İkinci basamak yoğun bakım ünitesine kaldırılmış olan bebeklerde genellikle solunum düzeyi stabil değildir. Bu tarz bebekler için Bebeklerde Akciğer Gelişimi desteklenecek şekilde, çok da ileri boyutta olmayan solunum destekleri sağlanabilmektedir.

Üçüncü düzey yoğun bakım ünitesine kaldırılmış olan bebekler için ise durum biraz daha farklı olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bahsedilen ünitelerde tedavi görmekte olan bebekler için solunum cihazına bağlı şekilde, solunumu tamamen mekanik cihazı yürütmesi sağlanmaktadır. Bebeklerde Akciğer Gelişimi rutin kontroller ve temel seviye müdahale ile ilerleyen tedavi yöntemi ile sağlanır.

Normal seviyede müdahaleler ile Bebeklerde Akciğer Gelişimi tamamen sağlanamaması durumunda ise yüksek frekansa ait ve yüksek seviye solunum cihazları bağlanmaktadır. Bu sayede bebeğin kritik süreci atlatmasına destek olunmaktadır.

Steroid Uygulaması Nedir?

Steroid adı verilen uygulama birçok ve farklı durum için kullanılmaktadır. Bu nedenle de ciddi bir birikim ve tecrübe düzeyi oluşturulmuştur. DMD sıkıntısı yaşayan çocuklarda kullanıldığında etkili ve kesin çözümler sunmasının yanı sıra yan etkileri de gözlemlenmektedir. Bu nedenle tedavi süreci baştan sona kadar izlenmeli ve gerektiği durumlarda uzman müdahalesi gerekebilmektedir.

Steroid İle İlgili Hatırlatmalar

  • Kas zayıflığı rahatsızlıklarında, hastalığın önlenmesi ya da yavaşlatılması için steroid adı verilen ilaçlar kullanılır,
  • Doktorlara ve ilgili uzmanlara steroid kullanımı hakkında bilgi verilmeli ve süreç kontrollü bir şekilde işletilmelidir,
  • Özellikle enfeksiyon ya da yaralanma durumlarına karşı yapılacak müdahale öncesinde, uzmanın, hastaya steroid tedavisi uygulandığını bilmesi gereklidir,
  • Steroid uygulaması birden ve istenilen zamanda değil, aksine kontrollü bir şekilde ve doktor tavsiyesi üzerine bırakılmalıdır,
  • Olası yan etkilerin ölçümü gerekli olduğundan, doktor kontrolüne sürekli gidilmeli ve gelişen durumlar için doktor tavsiyesi ve önlemi alınmalıdır.

Steroid Tedavisi Başlama

Steroid uygulamasına başlama yaşının 2 ve üzerinde olması gereklidir. Aksi taktirde tedavi yöntemi tercih edilmemelidir. Ulusal aşılama takviminin, uygulama öncesinde tamamlanmış olması gereklidir. Böylece suçiçeğine karşı yeterli bağışıklık düzeyi de kazanılmış olmalıdır.

Tedaviye başlamak için doktor tavsiyesi ve kararı son derece önemlidir. Nitekim uzman doktor çocuk gelişimini ve ilgili safhaları incelemelidir. Böylece gelişen son durumlara karşı da önlem alabilmelidir.

Bebeklerde Akciğer Gelişimi

Farklı nedenlere bağlı olarak doğumlar beklenen takvimden önce gerçekleşebilmektedir. Normal olarak kabul edilen hamilelik süreci 40 hafta ve sonrasıdır. Buna karşılık belirtilen süreden daha önce dünyaya gelmiş bebeklerin çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalması muhtemeldir. Solunum yetersizliği de bu sorunlardan biridir. Erken doğum ya da farklı nedene bağlı olarak Bebeklerde Akciğer Gelişimi ihtiyacı ortaya çıkabilmektedir.

Özellikle hamilelik esnasında bebekte akciğer gelişiminin istenen düzeyde olmadığı anlaşıldığı zaman, 34. Hamilelik haftasından itibaren Bebeklerde Akciğer Gelişimi için tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. 34. Hafta sonunda anne adayında sıvı alınmasına ihtiyaç duyulabilir. İnceleme sonrasında bebekte akciğer gelişimi istenen seviyede çıkmazsa, doktor tavsiyesi üzerine steroid verilerek akciğer gelişimi sağlanır.

Yapılan incelemelerde akciğer gelişiminin yetersiz olduğu görülen kimi bebeklerde steroid uygulaması ile daha hızlı sonuçlar elde edildiği görülmüştür. Belirtildiği gibi 34. Hamilelik hastasından itibaren steroid uygulaması , akciğer gelişimini yeterli düzeye taşımak için doktorlar tarafından önerilmektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir