Bebeğin Aşırı Hareketli Olması Ne Anlama Gelir?

Bebeğin Aşırı Hareketli Olması Ne Anlama Gelir?

Bayanlar anne adayı olduklarını öğrendikleri andan itibaren bebeklerinin hareketlerini hissetmek için can atarlar. Çünkü bebeğin aşırı hareketli olması onun sağlıklı olduğunun bir göstergesi olarak düşünülür. İlk aylarda hafifçe hissedilen hareketler zamanla artmaya başlar. Hareket olmadığında anne adayları bebeğine bir şey olduğu korkusu ile kaygıya kapılırlar.

Bazı bayanlar bebeğin hareketleri çok fazla olduğunda da acaba bir problem mi var diye kaygı yaşarlar. Aslında bebeklerin hareketlerin doğal seyri izlenirken hareketlerinde alt sınır konulur. Fakat üst sınır konulmamıştır. Yani günde veya saatte şu kadar hareket ederse problem vardır diye bir maksimum sınır yoktur.

Anne Karnındaki Hareketin Sınırı

Bebek bekleyen kadınlar yavrularının ilk hareketlerini hissetmeyi tarif edilemez bir duygu olarak nitelendirirler. Anne karnındaki bebeğin hareketleri ilk olarak 16’ıncı haftada hissedilmeye başlanır. Bu durum bazı anne adaylarında 22.haftaya kadar da yükselebilir. İlk bebeğine hamile kalan hanımlarda hareketin hissedilmesi 24 ila 25’inci haftaya kadar değişebilir.

Daha önce hamilelik geçirmiş olanlar ise 13’üncü haftada hissetmeye başlayabilir. Bebeğin 2 saatte en az 10 defa hareket etmesi onun sağlıklı bir gelişme gösterdiğinin ispatı olarak görülür. 10 defa hareket eden bebeklerin sağlıklı olduğunu gösteren bir detay olarak algılanır. Harekette sınır 2 saatte 10 defa olmasına rağmen bebeğin aşırı hareketli olması sağlıksız olduğunu göstermez.

Anne Karnındaki Ceninin Hareketlerinin Hissedilmesi

Sağlıklı ve normal insanlar hareket ederler. Bazı kişiler çok hızlı hareket ederken bazıları daha yavaş ve temkinli hareketler sergileyebilir. Kişisel bazı özelliklerden kaynaklı olarak hareketlilik değişebilir. Benzer durum bebekler için de geçerlidir. Bebeklerin hareketlilik durumları birbirinden farklı olabilir. 2 saatte 10 hareketin üstünde olduğu müddetçe bebeğin aşırı hareketli olması veya ne kadar hareket ettiği fazla önemli değildir.

İlk hareket etmeye başlayan bebeğin hareketleri karın içinde gaz dolaşımı, baloncuk veya kelebek çırpınışları gibi olur. Hafif hafif başlayan bu hareketlilik zamanla artarak devam eder. İlk bebekte rahmin daha az gergin olması ve daha önce tecrübe edilmemiş olmasından dolayı anneler bebeklerinin hareketlerini hemen hissedemeyebilirler. Ancak ikinci ve daha sonraki bebeklerde anne bebeğinin hareketlerini daha çabuk hisseder. Hamilelik ayları ilerledikçe bebeğin hareketliliği değişir.

Bebeğin Hareketleri Nasıl Hissedilir?

İlk defa anne olacak bayanlar bebeklerinin hareketlerini hissettiklerini heyecanlarını gizleyemezler. İlk aylarda hafif seyreden hareketler ilerleyen aylarda belirginleşmeye başlar. Daha aktif olarak hissedilir. Otururken, yatarken her pozisyonda iken hareketler hissedilir. Bebeğin aşırı hareketli olması bazen anneleri rahatsız edecek duruma gelebilir. Hatta anne karnının dışından bile bebeğin hareketliliği gözle görülür şekilde gerçekleşir. Uzanma, istirahat halinde ve yana yatmalarda bebeklerin hareketleri daha belirgin olur.

Anneler sol taraflarına yattıklarında bebeklerinin hareketlerini daha iyi hissederler. Beyaz şekeri fazla tüketen annelerin bebekleri enerji fazlalığından daha fazla hareketlenir. Bundan dolayı beyaz şekerden uzak durup bitter çikolata tüketmeye özen gösterilmelidir. Üzerine yüklenmemek şartı ile yüz üstü yatmak bebeklerin hareketliliğini artırır. Ayrıca bebeğinin hareketliliğini artırmak isteyen anneler bebeğine müzik dinletebilir, onunla konuşabilirler. Hamileliğin son aylarına doğru hareketlilik azalır. Bunun nedeni rahimde büyüyen bebeğin rahat hareket edeceği kadar geniş bir alanın kalmamasından kaynaklanır.

Anne Karnında Bebeğin Hareketleri Nasıl Sayılır?

Bebekler bulundukları yerde rahat ve sağlıklı iseler hareket ederler. Bir problem varsa hareketsizlik söz konusu olur. Bebeğin aşırı hareketli olması değil hareketsiz olması kaygı vericidir. Bebeğin sağlıklı gelişime sahip olduğunu öğrenmek için düzenli doktor kontrollerine gidilmelidir. Fakat her gün kontrole gidilemeyeceği için bebeklerin hareketleri saat tutularak takip edilebilir.

Anne karnında onuncu hareketi yaptıktan sonra aradan geçmesi gereken saat 2 olarak kabul edilmiştir. 10’uncu hareketten sonra tekrar iki saat tutularak bebeğin hareketleri takip edilir. 2 saat bazı doktorlara göre 4 saatte olabilir. Yani 4 saatte 10 defa hareket etmesi de normal olduğunu gösterir. Bebek hareketlerini saat tutup saymak için 28.haftanın geçmesi gerekir. Riskli gebeliklerde bu durum 24.haftaya indirgenebilir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir